3M - De haat-liefdeverhouding met flowable composieten

"We houden van flowable composieten, omdat ze eenvoudig te plaatsen zijn en omdat de lage viscositeit ervoor zorgt dat het element goed vochtig blijft. De continue kans op luchtbellen bij het aanbrengen van het materiaal is echter een bron van ergernis voor de behandelaar": zegt Dr. David Clarke.
Dr. David Clark heeft met 25 jaar klinische ervaring in zijn eigen praktijk, door laboratoriumonderzoek en honderden lezingen en hands-on cursussen vernieuwende matrixsystemen en -methoden weten te ontwikkelen die de kijk op restauratieve tandheelkunde veranderen.

De huidige rol van flowable composieten

Toen 3M in 1964 de eerste hars gemodificeerde, tandheelkundige composieten introduceerde, werden deze vooral gezien als vervanging van amalgaam. Omdat we dit gewend waren, dachten we dat we composiet op dezelfde manier laag voor laag moesten aanbrengen, modelleren en verwerken. 

Toen in 1996 de eerste flowable composieten werden geïntroduceerd,1 wist vrijwel niemand wat men er mee aan moest, hoewel de voordelen van een vloeibaar materiaal dat onmiddellijk het tandweefsel bevochtigt duidelijk waren. Sindsdien hebben we geleerd het manipuleren van composieten, tegelijk betekent dat we meer uitdagingen kunnen tegenkomen. 
Tegenwoordig wordt composiet vrijwel moeiteloos, zonder veel druk aangebracht. Een flowable is hierbij een ideaal, injecteerbaar materiaal. 

Het probleem met luchtbellen

De belangrijkste klachten die Dr. Clarke van behandelaars hoort over flowable composieten, gaan over luchtbellen die tijdens het aanbrengen ontstaan. Deze luchtbellen zijn soms zeer moeilijk weer te verwijderen of door te prikken, vanwege de viscositeit van het materiaal. Daarom proberen we vaak om ze uit de preparatie van de caviteit te duwen.

7_2_different_flowables-700x432

Twee verschillende flowables zijn met een spuit op een model aangebracht. Op beide elementen zijn luchtbellen te zien.

Twee situaties waarbij luchtbellen te laat worden ontdekt.

1. Zichtbare luchtbellen op röntgenfoto’s

Bij de follow-up van een endobehandeling zijn twee luchtbellen zichtbaar op het element. Dat is pijnlijk en moeilijk aan patiënten uit te leggen. Luchtbellen zijn dan ook een bekende frustratie van veel endodontologen. 

8_Clark_Follow-up_Radiograph

2. Verkleurde restauraties veroorzaakt door luchtbellen

9_Bubble_in_composite-560

Een luchtbelletje in het composiet heeft in deze casus een aanzienlijke verkleuring veroorzaakt, waar de patiënt over klaagde en zelfs de voorgaande tandarts voor verliet.

10_Bubble_in_ClassI_Fissurotomy_prep-700x432

Deze luchtbel in een conservatieve Klasse I-preparatie is een te vaak gezien beeld.

Voordeel van de tip

 
CONCLUSIE

Flowable composieten hebben veel positieve punten. Ze zijn een integraal onderdeel geworden in de moderne praktijk van de meeste restauratief tandartsen. Nu flowable materialen en technieken steeds verder verbeteren, zie ik ook veelbelovende nieuwe doseringssystemen. Ik heb de nieuwe 3M spuit voor flowable composieten geëvalueerd. Dit nieuwe, innovatieve ontwerp kan het aantal luchtbellen tijdens onze procedures verminderen en tandartsen meer controle geven.

 

Gerelateerde 3M-producten:
3m-filtek-supreme-flowable-restorative 3m-filtek-bulk-fillflowable-restorative

Kies voor esthetiek met 3M™ Filtek™ Supreme Flowable Restauratiemateriaal

BESTEL HIER

  • Uitstekende adaptatie, glansretentie en slijtageweerstand
  • Met ECHTE nanotechnologie van 3M
  • Klasse III, IV en V-restauraties tot 2 mm
  • Basis/liner onder directe restauraties

Gebruik voor efficiëntie 3M™ Filtek™ Bulk Fill Flowable Restauratiemateriaal

BESTEL HIER

  • Uitstekende adaptatie, lage krimp
  • Ideaal als liner, bulk fill basis, sealant en meer
  • Klasse III, IV en V-restauraties tot 4 mm
  • Basis/liner onder directe restauraties