Dentale innovaties: in 5 stappen naar 'same day dentistry' in uw praktijk

We leven in de 21ste eeuw en als we iets willen, willen we het nu. Wat we ook bestellen online - kledij, een computer of tuingereedschap - de volgende dag wordt het aan huis geleverd. Sommige webshops bieden zelfs same day delivery aan, levering op de dag waarop u bestelt. We verwachten die snelheid in elk aspect van ons leven, ook wanneer we naar de tandarts gaan.

Daarom zijn er steeds meer tandartsen die same day dentistry (de nieuwste dentale innovatie op vlak van tandtechniek) aanbieden voor het plaatsen van kronen, bruggen, inlays, onlays en facings. Dat wil zeggen dat de voorbereiding en de plaatsing op dezelfde dag kan gebeuren. Uw patiënt hoeft dus geen twee weken meer te wachten op zijn kroon.

Als u deze extra dienst wilt aanbieden aan uw patiënten, kan dat niet in 1-2-3. Er moeten een aantal zaken aangepast worden in uw praktijk, te beginnen bij de infrastructuur en de planning. Om u hierbij op weg te helpen, lijsten we even op welke 5 stappen u moet ondernemen om same day dentistry te kunnen aanbieden.

1. Gebruik de juiste tools

Bij same day dentistry is snelheid van het grootste belang. Helaas zijn het maken van een afdruk en het transport naar het laboratorium (en terug) vertragende factoren die u heel wat tijd kosten. Het is belangrijk dat u voor de juiste tools kiest, zodat dit proces zo veel mogelijk versneld en geoptimaliseerd kan worden.

Eén van de meest vooruitstrevende dentale innovaties van de laatste jaren zijn de CAD/CAM-systemen die hun intrede hebben gemaakt in de tandartspraktijk. Aan de hand van een mondscanner, 'scant' u het gebit van uw patiënt. De CAD/CAM-software zet de scans in realtime om in een zeer accuraat 3D-model waarop u kan verder werken. Op die manier verliest u geen tijd meer met het maken (en hermaken) van afdrukken.

Ook het transport naar het laboratorium wordt overbodig, want er moet geen fysieke afdruk verstuurd worden. De meeste CAD/CAM-systemen bieden hiervoor een oplossing aan die voortbouwt op de bestaande workflows van tandtechnische laboratoria, waardoor het 3D-model rechtstreeks naar het laboratorium kan worden gestuurd.

2. Richt een labo in in uw eigen tandartspraktijk

Het aanleveren van het 3D-model kan een stuk sneller met een CAD/CAM-systeem, maar hoe u het ook draait of keert, u blijft afhankelijk van de snelheid van tandtechnische labo. Als het labo u niet binnen dezelfde dag kan verder helpen, kunt u geen same day dentistry aanbieden aan uw patiënten.

Om dat probleem op te lossen, kunt u zelf een labo-ruimte inrichten in uw praktijk. Ook daar bieden de meeste CAD/CAM-systemen een oplossing voor. TRIOS doet dit bijvoorbeeld aan de hand van zijn 'Practice Lab solution' die ervoor zorgt dat u het systeem kunt verbinden met een groot aantal geïntegreerde freesmachines. Het hele proces vindt plaats in uw eigen praktijk: van het maken van een 3D-model, tot het frezen van kronen.

 

 

Tip: richt uw eigen labo in in een aparte ruimte. Zo kunt u de volgende patiënt al helpen terwijl uw tandtechnicus of assistent het werk rustig verderzet in het labo.

3. Voorzie ruimte in uw planning voor same day dentistry

Same day dentistry heeft heel wat impact op uw planning, want u bent immers langer en meerdere keren op dezelfde dag, bezig met één patiënt. Stel uw patiënten vooraf de vraag of zij de volledige behandeling in één dag willen laten doen. Zo kunt u voldoende tijd voorzien in uw planning.

Hou er rekening mee dat uw patiënt de beslissing om voor same day dentistry te kiezen ook pas op het laatste moment kan nemen. Voorzie dus altijd wat ruimte in uw planning voor onvoorziene omstandigheden.

4. Biedt verschillende betalingsmogelijkheden aan

De voorbereiding en de plaatsing van de kroon, brug, inlay, onlay of facing gebeuren op dezelfde dag, dus moet uw patiënt de volledige behandeling in één keer kunnen betalen. Verwittig uw klant op voorhand, zodat hij de nodige voorbereidingen kan treffen.

De last hoeft niet altijd bij uw patiënt te liggen. Het is echter in uw nadeel wanneer een patiënt het volledige bedrag niet kan betalen. Om het hem gemakkelijker te maken, kunt u betaling via overschrijving toelaten, betalingen met kredietkaart aanvaarden of financiering aanbieden.

5. Communicatie

Het feit dat u same day dentistry aanbiedt, kan een USP zijn voor uw tandartspraktijk. Zeker wanneer u de eerste bent in de regio. Laat uw patiënten dus weten dat same day dentistry een optie is wanneer ze voor uw praktijk kiezen. Zet het op uw website, voeg het toe aan uw brochures en hang posters in de wachtzaal.

U ziet het, het is niet zo eenvoudig om te starten met same day dentistry. Maar het kan wel een groot voordeel zijn voor uw praktijk, zowel in efficiëntie als in tevredenheid van uw patiënten. Bovendien is uw praktijk weer helemaal mee met de nieuwste dentale innovaties.

Same day dentistry met de TRIOS mondscanner