Dentale fotografie : Heldere communicatie tussen u en uw patiënt


Digitalisering speelt een steeds belangrijkere rol in de tandartspraktijk. Dentale beeldvorming bijvoorbeeld helpt niet enkel bij het stellen van een diagnose, maar brengt ook veranderingen van het gebit in kaart. In deze blog bespreken we de voordelen van dentale digitale beeldvorming.

Waarom kiest een tandarts nog niet voor dentale fotografie? 

De voornaamste reden waarom een tandarts nog niet mee op de boot is gesprongen van de dentale fotografie is de schijnbare complexiteit ervan. Denk terug aan de tijd waarin de eerste computers op de markt kwamen. Niemand kon met de toestellen en de software werken. Toch zijn computers vandaag een essentieel onderdeel geworden van onze levens. Net zoals u ooit een computer leerde bedienen, zal u het integreren van dentale fotografie in uw praktijk vlot onder de knie krijgen. Het leren werken met de toestellen is immers vele malen minder complex dan de behandelingen die u als tandarts dagelijks uitvoert in uw praktijk. 

Andere redenen waarom tandartsen soms ietwat aversief staan ten opzichte van digitale beeldvorming zijn de investering, moeite hebben bij het kiezen van het juiste type toestel en het blijven opvolgen van de technische updates. Het is natuurlijk waar dat de aanschaf van dit soort fototoestellen geld kost en dat u tijd zal moeten vrijmaken om ermee te leren werken. De voordelen van de dentale beeldvorming zorgen er echter voor dat deze investering de tijd en het geld waard zijn. Sommige tandartsen denken dat het trekken van foto's met hun gsm volstaat, dit is echter niet zo. U mist de gedetailleerdheid van de kleurintensiteit van de tanden en een foto die met een gsm wordt, gemaakt zorgt ook steeds voor een vervorming. 


Welke voordelen biedt digitale beeldvorming? 

Een patiënt brengt normaal gezien om de zes maanden een bezoek aan de tandartspraktijk. Door digitale beeldvorming kunnen transformaties van het gebit op de voet worden gevolgd. De ontwikkeling van cariës of de graad van tandslijtage worden in hun verschillende stadia op beeld vastgelegd. Naast het fotografisch vastleggen van het gebit van de patiënt, bieden de toestellen soms ook de mogelijkheid om behandelingen te simuleren. Tandartsen kunnen hun patiënten tonen hoe hun tanden er zouden uitzien na de behandeling. Digital Smile Design bijvoorbeeld zorgt zowel in foto- als in videoformaat voor een heldere communicatie met de patiënt over de behandeling. Ook communicatie met uw collega's: orthodontisten en tandtechniekers wordt bevorderd door digitale dentale fotografie. 

De gedetailleerdheid van de opname is fundamenteel voor het voeren van het onderzoek, het stellen van de diagnose en het bepalen van de behandeling. De foto toont u onder andere vlekken, scheuren, slijtage, erosie, cariës, ... Het is essentieel dat orale foto's de kleur van de tanden weergeeft zoals we ze met het blote oog aanschouwen, ongeacht de lichtinval. Door het fotograferen met de juiste kleurintensiteit kan u als tandarts bijvoorbeeld het onderscheid zien tussen gezond en ziek weefsel. 

Dentale fotografie helpt u ook om uw eigen werk te beoordelen en te evalueren. U heeft een duidelijk zicht op hoe u best te werk gaat en wat beter kan. Door foto's te trekken hebt u ook bewijs van de voor- en na-situatie van het gebit van uw patiënt. Indien een patiënt niet tevreden zou zijn van het resultaat van een behandeling, kan u beroep doen op de foto's die u voor en na de behandeling hebt getrokken. 

De nieuwigheid op vlak van dentale fotografie

DentalEyepad by doctorseyes wordt gezien als de revelatie op vlak van orale digitale beeldvorming. Nooit was het zo makkelijk om een perfecte opname te maken van de tanden. Daarenboven is het toestel ook nog prettig in gebruik. Elke tand wordt namelijk vergroot getoond waardoor ieder detail identificeerbaar is. Met een druk op de knop verkrijgt u een compleet gamma van opnames met een verschillende lichtintensiteit. Na het nemen van de foto's kan u het beste beeld selecteren. Ook een intra-orale scanner kan aangesloten worden op het toestel. 

Het apparaat is erg gebruiksvriendelijk. Ondanks dat de technologie volledig nieuw voor u zal zijn, gaat u het toestel snel zelf kunnen hanteren. Via het touch screen kan u met uw vingertop selecteren en swipen. Om nog nauwkeuriger en diepgaander te werk te gaan, kan u ook gebruik maken van een pen. Met twee of drie drukken op het scherm kan u de beelden delen met uw tandtechnieker. 

De kleurentechnologie van de display is gelijkaardig aan de technologie die in bioscopen wordt gebruikt. Door het ruime kleurenassortiment wordt een realistisch en authentiek beeld van de tanden gemaakt. U kan door het formaat van het toestel de gemaakte opnames ook meteen tonen aan de patiënt zelf.

New call-to-action