Hoe efficiënter werken als tandartsassistent(e)?

Dossierbehandeling, administratieve taken, regelen van afspraken, voorbereiden en schoonmaken van de behandelingsruimtes en instrumenten, assisteren bij tandheelkundige ingrepen, adviseren over mondhygiëne, … Het zijn maar enkele van de vele taken die een tandartsassistent(e) moet uitvoeren.

Om alle verschillende taken tot een goed einde te brengen, elke dag opnieuw, is de efficiëntie van de tandartsassistent(e) erg belangrijk. Snel kunnen schakelen en goede multitasking skills zijn daarbij onmisbaar. Maar welke vaardigheden zijn nog cruciaal bij het efficiënt werken als tandartsassistent(e)?

Goede communicatie is de basis van alles

Als tandartsassistent(e) heeft u elke dag een nauw contact met patiënten, collega’s en tandartsen. Goede communicatieve vaardigheden zijn daarom van groot belang bij het efficiënt uitoefenen van uw beroep en een fijne service.

Een bezoek aan de tandarts maakt patiënten vaak zenuwachtig of angstig. Als tandartsassistent(e) is het uw taak om patiënten gerust te stellen en hen een zo aangenaam mogelijk tandartsbezoek te bezorgen. Dit kan u vooral bereiken met een open en duidelijke communicatie omtrent de behandeling en een sterk ontwikkeld gevoel voor empathie waarbij een goed luisterend oor onmisbaar is. De patiënt moet zich veilig voelen en op de hoogte zijn van het verloop van de procedure.

Daarnaast assisteert u de tandarts bij het uitvoeren van de verschillende behandelingen. Ook daar is een duidelijke communicatie, verbaal én non-verbaal, zeer belangrijk. Beide partijen moeten op de hoogte zijn van alle nodige informatie omtrent de patiënt en de behandeling. Een goede communicatie zorgt voor een betere samenwerking en betere resultaten.

Organisatorische duizendpoot

Om als tandartsassistent(e) alle taken efficiënt uit te kunnen voeren, moet u geordend en gestructureerd tewerk gaan. Enerzijds heeft dit te maken met het op orde houden van de werkplek in het algemeen en het voorbereiden van de behandelingsruimte en instrumentaria. Een geordende en opgeruimde tandartspraktijk draagt tenslotte bij tot een efficiëntere werking en een aangename beleving door de patiënt.

Dossiers beheren

Om dossiers makkelijk en gestructureerd te kunnen beheren, wordt er steeds meer gebruik gemaakt van specifieke software voor tandheelkundigen. Deze computersystemen zorgen ervoor dat alle informatie over de patiënten en hun dossiers op één plek verzameld worden. De dossiers kunnen dan door de tandartsassistent(e) en tandarts zelf geraadpleegd worden wanneer nodig. Op deze manier beschikt iedereen over de nodige correcte informatie om de behandelingen zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren.

Voorbereiding van de behandelingsruimte

De tandartsassistent(e) staat eveneens in voor de voorbereiding van de behandelingsruimte. De nodige apparatuur en instrumentaria moeten aanwezig en steriel zijn alvorens de tandarts aan de procedure kan beginnen. De instrumenten moeten steeds binnen handbereik zijn, want tijdens een behandeling moet het snel kunnen gaan.

Om het voorbereiden van een behandelingsruimte efficiënter en makkelijker te doen verlopen, kan de tandartsassistent(e) gebruik maken van het handige tray & tub systeem. In één beweging kan u alle nodige instrumenten verzamelen en klaarzetten voor de tandarts. Met de bijhorende reinigingscassettes kan u de gebruikte instrumenten opnieuw makkelijk verzamelen en in het reinigingsapparaat plaatsen. De cassettes zijn te beschikbaar in verschillende kleuren zodat u specifieke sets van instrumenten kan toewijzen aan bepaalde artsen of behandelingsruimtes.

Time management

Time management is een ander belangrijk aspect binnen de organisatorische vaardigheden van de tandartsassistent(e). Om ervoor te zorgen dat afspraken op tijd en zo vlot mogelijk kunnen verlopen, is het essentieel voor de tandartsassistent(e) om te weten hoe lang bepaalde behandelingen duren en dit mee in te calculeren. Tenslotte neemt het voorbereiden op afspraken ook tijd in beslag en moet de behandelingsruimte helemaal in orde zijn voor de volgende afspraak.

Proactief handelen

Als tandartsassistent(e) heeft u dagelijks verschillende taken die uitgevoerd moeten worden. Daarbij is het belangrijk dat u alles goed in het oog houdt zodat de tandartspraktijk steeds in orde is: de wachtruimte op orde houden, inventaris van materialen aanvullen, behandelingsruimtes voorbereiden, etc. Maar ook bij het assisteren van de tandarts tijdens een behandeling is het van groot belang dat u anticipeert op wat de arts nodig heeft. Op die manier kan de tandarts snel en efficiënt de behandeling uitvoeren.

Wanneer u aan de slag gaat als tandartsassistent(e) bij een nieuwe tandarts, kan het helpen om de manier van werken van de arts te observeren. Zo herkent u bepaalde patronen waarop u later kan anticiperen en efficiënter kan werken.

Voortdurende bijscholing

De wereld van de tandheelkunde evolueert constant door nieuwe technologische vooruitgang. Om als tandartsassistent(e) goed en efficiënt uw taken te kunnen uitoefenen, is het van groot belang dat u steeds op de hoogte bent van nieuwe technologieën, vaardigheden en behandelingen. Volg de nieuwste trends in de tandheelkunde en blijf uzelf steeds bijscholen en uitdagen. Zo haalt u het beste in uzelf naar boven en helpt u mee aan een efficiëntere tandartspraktijk.