Efficiëntie vergroten in de tandartspraktijk met Tray & Tub

Het Tray & Tub systeem klinkt eigenlijk heel logisch. En zo zit het ook in elkaar. Als tandheelkundige gebruikt u een zeer uitgebreid instrumentarium en veel verschillende materialen. Bij elke behandeling moet u opnieuw al deze spullen verzamelen. Met het Tray & Tub systeem heeft u echter alle benodigde spullen in één beweging bij elkaar, gebruiksklaar. Dat dit systeem vele voordelen biedt, spreekt voor zich.

Logische organisatie instrumentarium

Tray & Tub speelt een essentiële rol in het managen van uw praktijk en instrumentarium. De tray is een plateau waarop op geordende wijze het instrumentarium ligt. In de tub, een bak van enkele centimeters diep, bevinden zich de bijbehorende gebruiksmaterialen.

Met behulp van dit systeem zijn altijd de juiste instrumenten op de juiste tijd op de juiste plek aanwezig. Voor elke nieuwe behandeling is enkel de betreffende tray en tub nodig. Over het algemeen voldoen vijf tot acht verschillende samenstellingen. Trays en tub zijn leverbaar in diverse kleuren. Er kan een keuze gemaakt worden om voor iedere behandeling een aparte kleur te kiezen, zodat de kleur van de tray aangeeft welke materialen erin zitten. Deze logische organisatie van het basisgereedschap zorgt ervoor dat de tandheelkundige sneller aan de behandeling kan beginnen. Dit stelt hem in staat op een heel efficiënte manier zijn vak uit te oefenen.

Gemakkelijk te prepareren

Efficiënte tandheelkunde is het resultaat van vele factoren, maar belangrijk hierbij is een logische organisatie van het basisgereedschap. De trays en tubs kunnen volledig op de voorkeur van het team worden afgestemd, op basis van actuele persoonlijke ervaringen. Het opzetten van het kleursysteem gebeurt procesmatig. De keuze van het instrument en de locatie in de tray is gebaseerd op de voorkeur van de tandarts. Hij kan gemakkelijk zorgen voor voldoende geprepareerde trays, bijvoorbeeld voor één volle werkdag. Na gebruik wordt de tray met inhoud opgeslagen voor reiniging op een passend tijdstip.

In de tray zit een duidelijke afscheiding tussen schone en gebruikte instrumenten. De instrumenten kunnen als unit in een autoclaaf geplaatst worden. Dit vereenvoudigt de preparatie voor de volgende patiënt. Door codering van de instrumenten, meestal met kleur, is het zelfs voor een onervaren assistente mogelijk de trays met gemak klaar te maken. De bevoorrading van de trays gebeurt in de sterilisatieruimte. Het is gemakkelijk om met het instrumentarium, dat uit het reinigingsproces komt, direct weer nieuwe trays samen te stellen. Op deze manier heeft de praktijk namelijk altijd een vooraf vastgesteld aantal trays op voorraad per type behandeling.

Éénmaal opgezet, betekent dit dus dat de werkprocedures beter georganiseerd en gestandaardiseerd zijn. Doelbewuste keuzes worden vertaald naar een geordend werkproces per type behandeling. Elke dag weer wordt hier voordeel uit behaald.

Meer efficiëntie

Het gehele team blijft zitten tijdens de behandeling, zonder de primaire werkomgeving te verlaten. Hierdoor is er sprake van een vloeiende werkstroom gedurende de behandeling. De instrumenten worden immers binnen handbereik van het team geplaatst. Door een goed overzicht is er sprake van duidelijkheid; minder verwarring en vertraging. Ook zijn er minder stappen nodig tussen het wijzigen of verplaatsen van de ene behandeling naar de andere.

Doordat met gestandaardiseerde procedures wordt gewerkt, kunnen nieuwe medewerkers gemakkelijker worden getraind. Dit systeem verbetert de logistiek in de tandartspraktijk zichtbaar, waardoor de efficiëntie wordt vergroot. Het systeem is doelmatig, praktisch en functioneel.

Ook ergonomisch is het beter: met het pakken van een enkele tray en/of tub is de nieuwe behandeling vrijwel meteen volledig voorbereid.

Hygiëne

Hygiëne speelt een belangrijke rol binnen de tandartspraktijk. Met het Tray & Tub systeem kunnen de instrumenten adequaat worden gesteriliseerd. Er is verminderde kans op kruisbesmetting en het zorgt voor veilig gebruik en afleggen van gebruikte disposables. Op het werkblad kan beter, sneller en gemakkelijker gereinigd worden.

Kostenbesparend

Wat niet geheel onbelangrijk is: het systeem zorgt voor een aanzienlijke kostenbesparing. Dit komt door de gereduceerde stoeltijd, de kortere tijd die nodig is voor het opruimen en het gereedmaken van de benodigdheden, het voorkomen van verwarring en vertraging, de hogere productiviteit en de lagere investering in instrumenten, meubilair en behandelkamer. Door doelgerichte keuzes wordt enkel geïnvesteerd in daadwerkelijk benodigde materialen en producten. Dit betekent minder overtollige voorraad.

Hoe eenvoudig het systeem in de eerste plaats ook klinkt, het zorgt voor zo veel voordelen dat het uiteindelijk zelfs leidt tot een aanzienlijke kostenbesparing. Uiteindelijk zorgt het Tray & Tub systeem voor de perfecte persoonlijke werkwijze met een efficiëntere praktijkvoering.

Uw voordelen:

  • Tijdbesparend
  • Eenvoudige praktijkorganisatie
  • Gecontroleerde bescherming tegen infecties
  • Steriele instrumenten tot en met de behandeling
  • Langere levensduur van de instrumenten
  • Overzichtelijk tijdens de behandeling

Tray & Tub: hoe werkt het?

Het invoeren van een Tray & Tub systeem houdt méér in dan het passende instrumentarium en de juiste materialen voor elke behandeling beschikbaar hebben. Het betreft tevens het structureren van de werkprocessen in de tandartspraktijk. Als eerste worden de verschillende behandelingen vastgesteld en in groepen ingedeeld. Vervolgens wordt de inhoud van de trays en tubs per behandeling bepaald.

Op basis van vier steekproefweken over een periode van één jaar wordt het gemiddelde aantal behandelafspraken per groep berekend. Met deze cijfers wordt bepaald hoeveel trays en tubs er nodig zijn in de tandartspraktijk en welke inhoud zij moeten hebben. Hierna wordt het werkproces in kaart gebracht. Vervolgens kan het Tray & Tub systeem worden aangeschaft.

Om de nieuwe werkwijze snel aan te leren, is het verstandig om instructiebladen te maken met foto’s, waarop de standaard tray en tub staan afgebeeld. Nu kunnen alle medewerkers worden geïnstrueerd. Een verandering als deze gaat nooit vanzelf, maar de nieuwe methode kan gemakkelijk geëvalueerd en bijgesteld worden.


Bent u op zoek naar meer tips om processen te optimaliseren en kosten te besparen in uw praktijk?
In het artikel "Tijd besparen met gekleurde instrumenten trays en reinigingscassettes" leest u hoe u de instrumentenorganisatie vlotter kan laten verlopen.


Ontdek de tubs van Zirc