Blog - Henry Schein

Case report: esthetische opbouwtechniek vereenvoudigd door nieuwe generatie composiet

Geschreven door Henry Schein | 21-nov-2017 20:21:00

Dr. Raphael Boudas (Vendenheim, Frankrijk), tandarts gespecialiseerd in cosmetische tandheelkunde, legt in dit case report uit hoe hij een nieuwe generatie composiet gebruikte om de restauratie en integratie voor de esthetische opbouwtechniek met stratificatie, te vereenvoudigen. We laten hem aan het woord.

Esthetiek en vereenvoudigde dual-massa stratificatie

De bijdrage van de actuele bondingtechnieken voor composietrestauraties geeft ons de mogelijkheid een kleinere restauratie uit te voeren en meer tandweefsel te besparen . De nieuwe generaties composiet hebben een verbeterde mechanische sterkte, met name door het incorporeren van nano-gevulde samengestelde kunstharsen met een verhoogde capaciteit voor treksterkte, slijtage en compressie.

Esthetiek blijft echter een grote uitdaging, met de moeilijkheid voor het optisch nabootsen van de aangrenzende gebitselementen en het verkrijgen van een geïntegreerd herstel, wat betreft kleurtoon (kleur, helderheid, doorschijnendheid). Om dit doel door de gelaagde stratificatietechniek, dentine en glazuur na te bootsen, is het verkrijgen van een goed resultaat esthetisch realiseerbaar. Maar dit kan belangrijke technische moeilijkheden opleveren voor de operator om op een gecontroleerde wijze complexe technische verschillende massa’s en diktes van een restauratie esthetisch perfect te integreren.

Dit tijdrovende aspect is ook een nadeel voor complexe stratificatietechnieken. Het antwoord hierop is de vereenvoudigde dual-massa stratificatie wat resulteert in een vereenvoudiging voor practicus in de verschillende stadia om het vervaardigen van een hoge esthetische restauraties en dit met een aanzienlijke tijdwinst voor deze nieuwe ontwikkelde technologie voor de tandartspraktijken.

Initiëel klinisch onderzoek en behandelingsplan

De casus betreft een jonge vrouw (leeftijd: 20 jaar) met een hoog cariësrisico die veel conservatieve zorg vereist, met name in het anterior esthetisch gebied, met herhaalde cariëslaesies in de oude composietrestauraties als gevolg van verlies door materiaalafdichting.

Gezien de benadeelde esthetische situatie en carieuze aanvallen die werden waargenomen is een vereenvoudigde esthetische opbouwtechniek geïndiceerd om het aangetaste weefsel te herstellen en een esthetische integratie van de zorg te realiseren. Een behandeling met adhesieve restauratietechniek en keramische indirecte restauraties kan worden uitgevoerd in een tweede fase na verlaging van de cariësrisico van de patiënt, terwijl het voordeel van het esthetisch resultaat en de duurzaamheid van restauraties ondertussen werden verhoogd.

Stappenplan

  1. Opname frontaal aanzicht voor behandeling.
  2. Opname van het frontaal incisaal maxilair gebied met rubberdam.
  3. Opname intra-bucaal met de oude composiet restauraties.
  4. Opname intra-bucaal van de verwijderde cariës.
  5. Opname van het esten met fosforzuur (35%).
  6. Opname na het etsen.
  7. Applicatie van de primer op het dentine.
  8. Applicatie van de bonding op het tandelement.
  9. Opname van polymeriseren van het adhesief.
  10. Opname stratificatie van Dentine A3 Harmonize.
  11. Opname van het beëindigen van de aangebrachte dentinemassa’s Harmonize.
  12. Opname aanbrengen Enamel A2 Harmonize.
  13. Opname einde van de gestratificeerde composietrestauratie.
  14. Frontale opname na het finieren en polijsten.
  15. Opname met frontaal aanzicht na behandeling.

Conclusie

De nieuwe nano-hybride composieten - en met name de Harmonize (Kerr) - hierbij toegepast, garandeert reële klinische en praktische voordelen om op een zeer toegankelijke en esthetische manier met een dual-massa, hoogkwalitatieve stratificatie techniek toe te passen in de tandartspraktijk. De optische eigenschappen, glans en mimetisme resulteren in een optimaal en snel esthetisch resultaat geassocieerd met sterke mechanische eigenschappen dankzij de verhoogde vulgraad met zirkoniumoxide nano-vulstofdeeltjes aangevuld met colloïdaal silica.

Het verbeterd en sneller verwerken ten opzichte van de bestaande esthetische composieten vermijdt het opwarmen van het composiet in de mond. Daarmee wordt de onzekerheid alvast wegnomen van de fysische en chemische effecten door opwarming met een niet controleerbare temperatuur.