Voor veel patiënten bepaalt de kleur van hun restauraties of ze tevreden zijn met het resultaat: A3, A2, A1 - of misschien zelfs een bleek kleur? Ze willen niet dat hun nieuwe tanden er te donker of te kleurrijk uitzien. Bij voorkeur zouden ze wit en helder moeten zijn en er naturel uitzien. U bent waarschijnlijk zelf ook bekend met deze situatie. De kleur van de restauratie is echter slechts één van de vele factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het streven naar verbazingwekkende esthetische resultaten. Niettemin krijgt in de meeste gevallen toch de kleur de meeste aandacht.
20 miljoen verschillende kleuren
Elke tint heeft ongeveer 500 verschillende niveaus van intensiteit of helderheid. Door het witgehalte van een kleur aan te passen, worden er voor elke tint nog eens 20 kleuren geproduceerd. In totaal kunnen mensen dus ongeveer 20 miljoen kleuren van elkaar onderscheiden!
Kleurperceptie is vaak subjectief
Er is één belangrijk aspect inzake kleurperceptie: het is eigenlijk een sensatie die niet duidelijk kan worden gedefinieerd. Daarom worden kleuren door de individuele persoon anders ervaren. Iemand die bijvoorbeeld roodgroene kleurenblindheid heeft, zal kleuren op een andere manier waarnemen dan iemand die rood en groen goed kan zien.
Kleur en translucentie zijn meetbaar
Niettemin zijn twee parameters en meetbare factoren, die volgens de ervaring van grote invloed zijn op de manier waarop een patiënt het uiterlijk van een restauratie waarneemt, duidelijk geïdentificeerd:
- de translucente eigenschappen en
- de kleur van een tandheelkundig materiaal
Translucentie is een belangrijke fysieke eigenschap en meetinstrument. Het beschrijft het vermogen van een materiaal om licht door te geven. De mate van lichttransmissie wordt aanzienlijk beïnvloed door de kleur en microstructuur van het materiaal en de dikte van de restauratie. Al deze factoren beïnvloeden elkaar. Daarom zijn ze allemaal verantwoordelijk voor het uiteindelijke uiterlijk van de restauratie. Dit is met name het geval wanneer volledig keramiek wordt gebruikt.
Extra beïnvloedende factor
Tanden zijn wonderen van natuurlijke techniek. Ze bestaan uit verschillende componenten die samen verantwoordelijk zijn voor hun uiterlijk: een dichte dentine kern in het midden wordt bedekt door een laag helder glazuur. De dentine- en glazuur componenten hebben verschillende optische eigenschappen. Daarom beïnvloeden tal van andere factoren het esthetische uiterlijk van tandheelkundige restauraties, niet alleen de kleur en het niveau van translucentie:
- Helderheid beschrijft de relatieve lichtheid of donkerheid van een bepaalde kleur, van zwart naar wit.
- Chroma verwijst naar de kleurverzadiging of de kwaliteit die sterke kleuren onderscheidt van bleke kleuren.
- Fluorescentie verwijst naar de eigenschap waardoor sommige materialen gloeien wanneer ze worden verlicht.
- Opalescentie verwijst naar de kleur van een materiaal in relatie tot de inval van licht.
- De vorm van de tand moet in overeenstemming zijn met de gelaatstrekken.
- Contouring omvat de reproductie van oppervlakte karakteristieken zoals de textuur en de structuur van een tand.
Vaardigheid en expertise en geschikte materialen zijn onmisbaar
Al deze factoren moeten in achting worden genomen voor een natuurlijk herstel van de tanden. Vanzelfsprekend speelt de vaardigheid en expertise van de tandtechnicus een belangrijke rol in de productie. Maar zelfs de beste tandtechnici kunnen niet alleen afhankelijk zijn van hun vaardigheden en expertise om zeer esthetische resultaten te vervaardigen. Ze hebben ook de juiste materialen nodig, bijvoorbeeld een keramiek dat de vereiste optische eigenschappen vertoont.
Het juiste restauratie materiaal selecteren
Tot slot moeten restauratieve materialen voldoen aan bepaalde complexe criteria. Dit is terecht zo - omdat elke esthetische restauratie net zo uniek en veelzijdig moet zijn als elke individuele persoon.
Bron: Ivoclar Vivadent