Wiggen


De afgelopen 50 jaar hebben zich veel technologische vernieuwingen voorgedaan. Instrumenten en materialen werden geoptimaliseerd en nieuwe materialen werden ontwikkeld. Toch zijn er ook nog enkele traditionele hulpmiddelen die binnen de tandheelkunde nog steeds niet weg te denken zijn.  In deze blog hebben we het over wiggen. 

Het gebruik van tandwiggen

Reeds 100 jaar worden wiggen ingezet bij dentale restauraties. Ze worden gebruikt om twee aanliggende tanden goed van elkaar af te scheiden. Rond de tand wordt een matrixband aangebracht, die ervoor moet zorgen dat de tand niet beschadigd wordt en dat de wig goed vastzit tussen de twee tanden. De wiggen en de matrixbanden zijn nodig om vullingen aan te brengen. Een tandwig heeft steeds een driehoekige vorm en wordt achteraan afgerond in de vorm van een punt. Ze zijn belangrijk om tot een succesvolle restauratie te komen. Door het gebruik van slechte wiggen zullen de aangrenzende tanden, eenmaal hersteld, elkaar niet meer raken of dit slechts heel lichtjes doen. Hierdoor zal voedsel zich in de holte nestelen wat zal leiden tot het rotten van de tanden en tandvleesproblemen. Indien de matrixband de vorm van de tand niet perfect volgt, kan de aangebrachte vulling onregelmatige contouren geven aan de tand. Deze uitsteeksels zullen zorgen voor plakophoping en uiteindelijk leiden tot rotting. 

Kortom, de keuze van de juiste wig is van groot belang. Een ideale wig moet relatief hard zijn aangezien ze de tand moet afzonderen met op z'n minst de dikte van de matrixband (0,01 cm.). Wanneer de wig en matrixband verwijderd worden, zou de gerestaureerde tand terug naar zijn normale positie moeten terugveren. Zo zou het contact met de aanliggende tand hersteld moeten worden, waardoor het ophopen van tandplak tijdens het kauwen tussen de tanden vermeden kan worden. De wig moet ook voldoende weerstand kunnen bieden om te voorkomen dat ze losraakt wanneer de tandarts druk uitoefent bij het inplakken van restauratiematerialen.

Aangezien elke mond en elk gebit verschilt, zijn wiggen te verkrijgen in verschillende maten, van klein tot groot. De meeste wiggen zijn van een houtsoort gemaakt. Bij lichtuithardende vullingen worden voornamelijk wiggen van plastic gebruikt. 

FenderWedge® Directa

De beschadiging van een aangrenzende tand bij een restauratieve ingreep is een veelvoorkomend probleem in de tandartspraktijk. Onderzoek toont aan dat 70% van de aanliggende tanden bij een behandeling van de klasse II beschadigd wordt. De FenderWedge van Directa voorkomt schade aan de tand aangezien het een combinatie is van een stalen plaat en plastic. De FenderWedge is gemaakt om makkelijk een matrix band aan te brengen. Om aspiratie te voorkomen, wordt het aanbevolen de FenderWedge te bevestigen met een wax-flosdraad.    

technique_fenderwedge__(1)

 


 Interesse in Fender Wedges? Klik hier!