Dat je in het België van nu als tandarts enorm overvraagd bent, is niks nieuws. Het aanbod is kleiner dan de vraag, is de eenvoudige reden. Vanuit hun functie als hulpverlener, trappen tandartsen daarom weleens in de valkuil van het zichzelf teveel wegcijferen. Hoe vind je als hardwerkende tandarts nog tijd voor jezelf?
Eddy Van Assche en Marinka Breemersch vertellen
We vroegen aan Eddy Van Assche en zijn vrouw en assistente, Marinka Breemersch, uit Mechelen, hoe zij het aanpakken. Eddy Van Assche is al sinds jaar en dag (1982 om precies te zijn) tandarts in Mechelen. Zijn vrouw, die logopediste is van opleiding, ondersteunt hem sinds 20 jaar als assistente. Zij hebben samen 2 kinderen.
Sress, wat is dat?
Eddy ervaart zelden stress. En als het dan al zo is, is het door omstandigheden. Stress kan bij hem voortvloeien uit moeilijk gedrag van sommige patiënten. Niet door moeilijke behandelingen. Die ervaart hij eerder als een boeiende uitdaging. Als man van 59, maakt Eddy deel uit van de Pletora-generatie. Een generatie die zichzelf al ettelijke jaren heeft opgeheven. De werkdruk was een stuk minder in zijn beginjaren. De financiële druk groter. Er waren minder patiënten per tandarts én de honorering was lager. Groepspraktijken waren praktisch onbestaand. De toenmalige definitie van een goede tandarts, was dat hij vullingen kon plaatsen die bleven zitten, vertelt Eddy. De generatie tandartsen voor de zijne, moest immers uitsluitend tanden trekken en gebitten maken.
Hij kon dus vanuit een rustigere positie vertrekken dan zijn collega’s nu.
Hoe ziet een standaardweek er uit?
Eddy heeft altijd 5,5 dag per week (zaterdagochtend inclusief) gewerkt, en dat doet hij nu nog. De meeste avonden werkt hij tot 20u à 22u. Dat zijn praktijk aan zijn woonst verbonden is, noemt hij een voor- en een nadeel. Als iemand met acute tandpijn bij hem terechtkomt, lijkt de menselijke verplichting om die persoon verder te helpen onafwendbaar, als hij zelf de deur opent. Want welk onmens laat nu iemand met pijn verder afzien? Terwijl ook een tandarts een privé-leven heeft uiteraard.
Passie, organisatie, zelfkennis en -zorg
De sleutel voor een stressloos leven is volgens Eddy tweeledig: Werken vanuit je passie, blijven bijleren én voldoende energie steken in een goede organisatie. Alles staat en valt dan ook met goede assistentie en je eigen grenzen (h)er)-kennen.
Eddy studeerde in de loop der jaren orthodontie bij. Hij heeft een fantastische vrouw, Marinka Breemersch, die hem in zijn praktijk ondersteunt. Zij is een organisatietalent en sterk in de omgang met de patiënten. Zij voorkomt hierdoor de stress die chaos kan veroorzaken. Zowel hij als zijn vrouw hebben tal van sportieve hobby’s. Eddy speelt competitief tafeltennis en elke zondagochtend zie je hem joggen. Marinka danst dat het een lieve lust is. Hun vakanties zijn gevuld met skiën of windsurfen.
Er werken steeds stagiair(e)s mee in de praktijk, en sinds 2 jaar werkt er een jonge, vrouwelijke collega die ook perfect binnen het plaatje past. Er waait steeds een frisse wind van nieuwe werkwijzen en ideeën in de praktijk van Eddy en Marinka.