Tandheelkunde verandert aan een razendsnel tempo. Tandartsen krijgen een steeds groter wordend keuzeprobleem in materialen en innovatieve behandelingen dan ooit tevoren. Een onderdeel hiervan is de moderne restauratieve tandheelkunde. Steeds vaker wordt er voor deze optie gekozen om de tand zo weinig mogelijk te verzwakken dankzij een minimaal-invasieve behandeling. Deze benadering garandeert een langere levensduur van restauratiewerken. Hierbij is ook het risico op allergie-ontwikkeling bij patiënten een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste materialen. Glasionomeer biedt hier steeds betere alternatieven voor o.a. amalgaam. Lees meer over de sterke evolutie van glasionomeer en welke voordelen dit biedt voor uw tandartspraktijk.
Groei van restauratieve tandheelkunde
Er zijn verschillend trends in de tandheelkunde, zoals o.a. de digitalisering, die zowel fabrikanten als tandartsen dwingen om te kijken naar nieuwe en alternatieve oplossingen. Zo heeft ook de vergrijzing van de bevolking bijvoorbeeld een sterke invloed op de tandheelkundige benadering bij oudere patiënten. Deze leeftijdsgroep heeft een langdurige zorgbehoefte waarbij traditionele tandrestauratie slechts in beperkte mate een effectieve oplossing kan bieden. Zeker bij het behandelen van wortelcariës zijn alternatieve en duurzame concepten zoals restauratieve tandheelkunde noodzakelijk.
Ook bij andere patiënten stijgt de vraag naar een lange, duurzame levensduur van een tandrestauratie. Hierbij is de keuze voor materialen met oog op een laag risico op allergieontwikkeling bij patiënten uiterst belangrijk. Zo is glasionomeercement (GIC) hier beter dan composieten waardoor GIC’s alsmaar belangrijker zullen worden.
Verbeterde kenmerken van GIC’s
Doorheen de jaren hebben de verschillende soorten GIC’s al een forse evolutie doorgemaakt. Voornamelijk de fysieke kenmerken zoals slijtbestendigheid, gevoeligheid voor vroege waterabsorptie en translucentie zijn hier sterk verbeterd. Om daarnaast ook de mechanische eigenschappen naar een hoger niveau te tillen en het gebruik in het achterste gebied te verbeteren is er al onderzoek uitgevoerd om de matrix te versterken door het toevoegen van verschillende vulmaterialen. Een andere ontwikkeling bij het verstevigen van GIC’s is het gebruik van een oppervlaktebeschermer die als coating dient in een vroege uithardingsfase om porositeit en oppervlaktevocht af te sluiten. Hierdoor neemt de weerstand van GIC-vullingen bij o.a. breukvastheid en slijtage duidelijk toe.
Het belang van GIC-ontwikkeling
Met de lancering van EQUIA Forte in 2015 werd er een nieuwe vorm van glasvulmiddelen geïntroduceerd, nl. glashybriden. Hierbij combineert de matrix fluor, alumino en silicaten met elk een andere grootte. De matrix werd ook verstevigd dankzij de toevoeging van kleinere vulmiddelen maar met een hoogreactief karakter (ca. 25 μm). Daarbovenop werd ook het gebruiksgemak voor tandartsen verder verfijnd. Het materiaal is bijvoorbeeld minder plakkerig en gemakkelijker aan te brengen. Ook de coating werkt met dezelfde technologie als EQUIA Coat. Deze bevat gelijkmatig verdeelde nano-vulmaterialen samen met een nieuw, functioneel monomeer dat zorgt voor een betere hardheid en slijtbestendigheid van het coatingoppervlak.
EQUIA Forte wordt door de verbeterde eigenschappen aanbevolen voor een meer uitgebreide toepassing in Klasse II-holten indien de hoektanden niet zijn aangetast, restauraties in Klasse I, ongeladen Klasse II-restauraties, interdentale restauraties, kernopbouw, Klasse V-restauraties en wortelcariësbehandelingen.
EQUIA Forte als alternatief voor amalgaam
Het achterste gebied krijgt door de ontwikkelingen van het EQUIA-systeem op basis van glasionomeer veel meer behandelingsmogelijkheden dan voordien en wordt zo een volwaardige vervanger voor amalgaam. Er zijn hierbij verschillende voordelen zoals een ‘tandgelijke’ kwaliteit en een verbeterde afdichting van de randen. Daarnaast is de kans op postoperatieve gevoeligheid dankzij GIC’s kleiner in vergelijking met bijvoorbeeld zinkfosfaatcement. GIC’s bieden, zoals eerder vermeld, ook de mogelijkheid om een minimaal invasieve behandeling uit te voeren bij patiënten.
Dankzij deze ontwikkelingen wordt het gebruik van amalgaam steeds verder teruggedrongen, mede dankzij de inspanningen Wereldgezondheidsorganisatie en de World Dental Federation (FDI). Ook in vergelijking met composieten bieden GIC’s verschillende voordelen zoals het vermogen om te hechten aan vochtig enamel en dentine. GIC’s bieden daarbovenop een langdurige fluoride-afgifte en bezitten zo anticariogenische eigenschappen. Ook in de dagelijkse praktijk bieden GIC’s aanvullende, klinische voordelen zoals de biocompatibele eigenschappen en een lage thermale expansie. Ontdek alle mogelijkheden van de nieuwe toepassingen van EQUIA Forte voor u en uw patiënten.