Eco-vriendelijke tandheelkunde zorgt momenteel voor een transformatie in de medische en dentale wereld. Doel is minder afval te produceren voor een positiever effect op het milieu. Hierin is de duurzame aanpak belangrijk en daarom moeten tandartsen aangemoedigd worden om nieuwe strategieën uit te testen om zo minder energie te verbruiken en afval te reduceren. Er bestaan reeds groene initiatieven om de ecologische voetafdruk van een tandartspraktijk te verlagen. In deze blog bespreken we een reeks van aanbevelingen die tandartsen overal ter wereld kunnen implementeren om op die manier ware milieu-ambassadeurs te worden.
Tandheelkunde en het milieu
De goede verzorging en behandeling van uw patiënten zijn prioritair voor u als arts. U wil de beste service bieden om een comfortabele en vertrouwde sfeer te creëren in uw praktijk. Tandheelkunde is de afgelopen jaren erg geëvolueerd inzake materialen en technieken. De meest recente materialen en technieken beloven het beste voor de patiënt. Tandheelkundige ingrepen vragen veel elektriciteit en grote hoeveelheden water vanwege de toestellen die worden gebruikt. Ook de verbruiksmaterialen, het gebruik van stralen en dergelijken hebben natuurlijk een effect op de omgeving.
Omwille van het feit dat tandartskabinetten druk bezocht worden, stijgt de aanmaak van verbruiksmaterialen ook. Dit impliceert automatisch de creatie van meer afval. Die restmaterialen worden meestal verbrand in hoogovens waardoor sulfur dioxide ontstaat en die ligt mee aan de basis voor de opwarming van de aarde. De as die door hoogovens wordt geproduceerd heeft namelijk een vergiftigend effect op het milieu. Sinds de jaren 1960 is de hoeveelheid carbon dioxide en methaan toegenomen. Vele milieu- en gezondheidsproblemen zijn een gevolg van het afval dat jaarlijks geproduceerd wordt. De medische en dentale industrie spelen een cruciale rol in deze afvalproductie.
Eco-vriendelijke tandheelkunde
“Eco” en “groen” zijn termen die vandaag de dag vaak worden gebruikt. Hetzelfde geldt voor “hernieuwbaar”, “duurzaam”, “energie-efficiënt”, … Zowel voor onze eigen gezondheid, als voor het welzijn van de natuur moeten we overschakelen naar vormen van eco-vriendelijke tandheelkunde. We moeten verandering als een opportuniteit zien om de degradatie van onze planeet af te remmen.
Hoe pak ik het “groen” aan?
1. Elektronica in de praktijk
Wanneer uw computer niet gebruikt, sluit hem dan af of zet hem op z’n minst in slaapmodus. Stand-by modus zorgt ervoor dat uw computer 70% minder energie verbruikt.
2. Verlichting
Gebruik spaarlampen. Die gaan 8 tot 12 keer langer mee en kosten u een kwart van gewone lampen per uur. Ze verbruiken ook 70% minder energie wanneer ze aanstaan.
3. Papier
Papier is niet enkel een product dat veel afval creëert, het is ook duurder. Door minder papier te gebruiken in uw kantoor, zal u ook minder opslagplaats voor uw archief moeten voorzien. Denk na alvorens iets af te drukken en als u iets print, doet u dat best in “draft” modus. Deze functie verbruikt 50% minder inkt dan normaal. Op de computer kan u vandaag bijna alle gegevens van u en uw patiënten bijhouden.
4. Digitale x-rays
Traditionele X-rays zorgen voor een hoge pollutie. Digitale radiografische toestellen stellen de patiënten 70 tot 90% minder bloot aan stralen. Door digitaal te gaan werken, gaat u geen nood meer hebben aan papier en plastic.
5. CAD/CAM systemen
U kan door CAD/CAM toestellen een volledig restauratieve behandeling in uw praktijk uitvoeren, zonder beroep te doen op het labo. Dit zorgt ervoor dat u, uw team en uw patiënten minder uitstoot zullen genereren omdat ze geen verschillende afspraken moeten maken op diverse locaties.
Fabrikanten meer milieubewust
Fabrikanten voelen de vraag naar duurzame of afbreekbare materialen ook stijgen. Daarom proberen zij ook mee te denken in welke materialen zij gebruiken. Orsing bijvoorbeeld bracht in 2018 een nieuwe aspirator tube, in twee groottes op de markt. Ze werden ontwikkeld op basis van hernieuwbaar materiaal. Om de hoeveelheid carbon dioxde te verminderen in de atmosfeer hebben zij polyethyleen gebruikt dat gemaakt werd uit suikerriet.