Het assortiment wegwerphandschoenen voor de tandartspraktijk is groot - maar ook de verschillen in bescherming en draagcomfort zijn groot. Deze blog licht de voor- en nadelen van verschillende soorten onderzoekshandschoenen toe en geeft tips over hoe tandartsen en assistenten het meest geschikte model voor hen kunnen vinden.
Bij de keuze van wegwerphandschoenen voor tandartspraktijken en laboratoria zijn er vele felle kleuren, texturen en zelfs geuren om voor te opteren. Maar belangrijker zijn het gebruikte materiaal, de pasvorm en de kwaliteit. Zijn wegwerphandschoenen van latex, nitril of vinyl beter geschikt voor tandartsen? Tandartsen en praktijkmedewerkers hebben meestal individuele voorkeuren voor een bepaald materiaal, maar kennen niet precies de voor- en nadelen van de vele verschillende soorten.
WEGWERPHANDSCHOENEN IN DE TANDARTSPRAKTIJK: LATEX OF NITRIL?
Latex handschoenen zijn de leiders op het gebied van comfort en gebruiksnut. Ze zijn voornamelijk gemaakt uit natuurlijk rubber en zijn bijzonder zacht. Nitril is een waardig alternatief, maar latex is nog steeds de koploper op vlak van elasticiteit. Beide materialen hebben één ding gemeen: hoe goedkoper de handschoenen, hoe sneller ze lekken vertonen. Vanwege de lange werktijden aan de behandelunit moet de tandarts bijzondere aandacht besteden aan de goede kwaliteit van de handschoenen. Een huisarts, wiens onderzoek vaak minder dan een minuut in beslag neemt, kan dan weer wel veilig werken met goedkope handschoenen. De tandheelkunde heeft andere eisen.
LATEX HANDSCHOENEN: HOOG DRAAGCOMFORT, MAAR PAS OP VOOR ALLERGIEËN
Latex handschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten: bijvoorbeeld met een coating van aloë vera en in verschillende texturen voor meer grip en draagcomfort. Bovendien werken fabrikanten met verschillende materiaalmengsels die het draagcomfort beïnvloeden. Goedkopere latexhandschoenen bevatten meestal een kleiner aandeel natuurlatex - ten koste van de elasticiteit en bescherming.
Latex heeft echter wel een klein nadeel, wat voor sommigen een groot probleem kan zijn: De latexeiwitten kunnen leiden tot allergische reacties. Nog ernstiger is het allergieprobleem dat wordt veroorzaakt door het fijne poeder van het maïszetmeel dat tijdens de productie wordt gebruikt om de vers gedompelde handschoenen van de drager te verwijderen.
NITRILHANDSCHOENEN: GESCHIKT VOOR MENSEN MET EEN ALLERGIE, VERKRIJGBAAR IN VELE KLEUREN - EN NU VERRASSEND COMFORTABEL
Nitril is een kunststof en is dus latexvrij. Nitril onderzoekshandschoenen zijn de eerste keuze voor tandartsen en praktijkmedewerkers die allergisch zijn voor natuurrubberlatex of bang zijn voor gevoeligheidsreacties.
Terwijl nitrilhandschoenen vroeger relatief stijf waren, maken verbeterde productietechnologieën het materiaal nu dunner, elastischer en ze zijn daardoor comfortabeler om te dragen. De laatste jaren is de populariteit van onderzoekshandschoenen van nitril aanzienlijk toegenomen. Afhankelijk van het toepassingsgebied kunt u kiezen tussen verschillende sterktes en gradaties van zachtheid. Daarnaast is er een breed scala aan kleuren beschikbaar – u kan bijvoorbeeld opteren voor een kleur die past bij de look-and-feel van uw praktijk. Wat dacht u van oranje? U kunt zelfs uw favoriete geur kiezen.
Wat veel gebruikers niet weten: Nitrilhandschoenen kunnen ook potentieel allergenen bevatten, zoals antioxidanten en weekmakers. Deze stoffen - hoewel veel zeldzamer dan bij latex - kunnen overgevoeligheid en allergisch contacteczeem veroorzaken. Indien er aanwijzingen zijn van een allergie gaat u best op zoek naar een alternatief als poedervrije handschoenen.
Wegwerpvinylhandschoenen zijn bijzonder goedkoop. Het materiaal is zacht en bijzonder glad aan de buitenkant, daarom wordt het veel gebruikt, vooral in de zorgsector. Vinyl handschoenen zijn ook zeer huidvriendelijk.
Toch worden vinyl wegwerphandschoenen in de tandheelkunde zelden als onderzoekshandschoen gebruikt, omdat ze in het algemeen slechter presteren dan latex- of nitrilhandschoenen wat betreft elasticiteit, stevigheid en veiligheid.
STERIEL VERPAKT EN MET SPECIAAL DRAAGCOMFORT: MEDISCHE OPERATIEHANDSCHOENEN
Medische wegwerphandschoenen, ook wel chirurgische handschoenen genoemd, vormen de koningsklasse onder de wegwerphandschoenen. Ze zijn van bijzonder hoge kwaliteit, individueel steriel verpakt en worden gebruikt voor chirurgische ingrepen. Naast latex en polymeer gecoate latex wordt voor het vervaardigen van de hoogwaardige chirurgische handschoenen ook polychloropreen (neopreen) gebruikt.
Door het hogere infectierisico en de lange draagtijden zijn chirurgische handschoenen nog strakker dan onderzoekshandschoenen. Het is echter belangrijk om de operatiehandschoenen regelmatig te vervangen, vooral tijdens langere procedures, om de permeabiliteit door de lange draagtijd te voorkomen.