U heeft een diploma tandheelkunde op zak en staat te popelen om aan het echte werk te beginnen. Helaas gaat daar nog heel wat papierwerk aan vooraf, want als startende tandarts wordt u meteen zelfstandige. Maar wat moet u allemaal in orde brengen? Er zijn zes dingen die u zeker moet weten voordat u start als tandarts.
1. Schrijf u voor uw stage al in als zelfstandige
Omdat u tijdens uw stage al aan de slag gaat als tandarts, is het belangrijk dat u zich vóór uw stage al inschrijft als zelfstandige. Als tandarts schrijft u zich in als 'niet-commerciële onderneming' bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO), een databank waarin de gegevens van alle Belgische ondernemingen bewaard worden.
2. Sluit u aan bij een sociaal verzekeringsfonds
Het is belangijk dat u zich aansluit bij een sociaal verzekeringsfonds. Zij regelen de sociale zekerheid voor u. U krijgt er de nodige info over de bescherming van uw gezin (kinderbijslag, ziekteverzekering, pensioen,...) en deskundige begeleiding. U mag niet starten als zelfstandig tandarts (ook niet met uw stage) vooralleer uw aansluiting in orde is, dus voeg dit zeker toe aan uw todo list!
Heeft u nog geen todo list? Download deze handige checklist voor startende tandartsen.
3. Vraag uw erkenning als tandarts aan
Wie wil starten als tandarts, moet eerst officieel erkend worden. Om die erkenning aan te vragen, stuurt u na uw stage volgende documenten naar het Agentschap Zorg & Gezondheid:
- het aanvraagformulier voor de erkenning (ingevuld en ondertekend)
- het (voorlopige) attest van slagen voor de postgraduaat als algemeen tandarts
- uw eindevaluatie, ingevuld door uw coördinerend stagemeester
- uw eindevaluatie van de stagemeester of -plaats die u zelf invult
- uw stageboekje of 'medbook'
- uw scriptie
Na positieve evaluatie van uw aanvraag, ontvangt u de officiële erkenning.
4. Wacht op uw RIZIV-nummer
Nadat uw erkenningsaanvraag werd goedgekeurd, brengt het Agentschap Zorg & Gezondheid meteen het RIZIV op de hoogte. Het RIZIV stuurt u uw definitief RIZIV-nummer op, waarmee u kan starten als tandarts.
Wat u moet weten over het RIZIV-nummer:
- U heeft het nodig om uw prestaties aan te geven
- Uw patiënten hebben het nodig om hun kosten te kunnen terugtrekken via het ziekenfonds
- U vermeld uw RIZIV-nummer op alle officiële documenten zoals brieven, getuigschriften, evaluaties enz.
- Het geeft u recht op een bijdrage voor het financieren van uw aanvullend pensioen
5. Volg bijscholing om geaccrediteerd te worden
Wist u dat u elk jaar verplicht een aantal uren bijscholing moet volgen om uw titel als tandarts te behouden? Door bijscholing te volgen krijgt u een financiële vergoeding, die de 'accreditering' genoemd wordt. Zo'n accreditering blijft geldig gedurende een periode van vijf jaar. Elk jaar wordt er nagegaan of u voldoende bijscholing volgde, en wie voldoet aan de voorwaarden kan zijn accreditering verlengen voor vijf jaar. Good to know: als startende tandarts, wordt u pas voor het eerst gecontroleerd in het vijfde jaar.
6. Sluit verplichte en bijkomende verzekeringen af
Als zelfstandig tandarts bent u verplicht een verzekering beroepsaansprakelijkheid en burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten. Die eerste verzekering dekt kosten die eigen zijn aan tandarts zijn, de tweede dekt kosten bij schade aan derden.
Daarnaast wordt er aangeraden om u bijkomend te verzekeren voor een gewaarborgd inkomen, een dekking van inkomensverlies bij ziekte of ongeval en een pensioenaanvulling voor zelfstandigen. Zo speelt u op safe.
Deze zes puntjes helpen u alvast op weg als startende tandarts. Om u een extra duwtje in de rug te geven, hebben we een handige checklist samengesteld die u gratis kan downloaden!