Tips voor een goede praktijkhygiëne


Elke dag liggen ongeveer 10 tot 15 patiënten in uw behandelstoel. En of ze nu één of twee keer poetsen per dag, elke patiënt brengt sowieso een hoop bacteriën en andere vieze beestjes mee. Dat is nu eenmaal niet te vermijden.

Wat u wel kunt vermijden is dat deze beestjes zomaar vrij spel krijgen.

Een goed onderhoud van de hand- en hoekstukken en turbines is in die zin al een flinke stap in de goede richting, maar dat kon u al lezen in een vorig blogartikel.

In dit artikel willen we het met u hebben over uw handen, uw handschoenen, uw neus- en mondmasker, uw bril en uw kledij. Met vanzelfsprekende en minder voor de hand liggende tips.


 

Handhygiëne

70% van alle infectieziekten wordt overgebracht door handcontact. Handhygiëne is dus essentieel, zowel voor uw veiligheid als die van de patiënt.

Reinig daarom uw handen voor en na elke patiënt, na het snuiten van de neus, na hoesten en niezen en na de toiletgang. Maar ook vóór het gebruiksklaar maken van de instrumenten en na het verwerken van gebruikte instrumenten.

Wat hebt u nodig voor een goede handhygiëne?

  1. een waterkraan met elleboog-, voet- of sensorbediening
  2. een touch free dispenser voor desinfectie !

Wondjes

Uw handen zijn uw dierbaarste instrumenten. Gebruik regelmatig een handcrème tegen uitdroging en kloofvorming. Bij voorkeur voor de middagpauze en op het eind van de werkdag. Hebt u toch wondjes? Dek ze af met een niet-vochtdoorlatende pleister, ook tijdens het dragen van handschoenen.

Handschoenen, masker, bril en kledij

Een onberispelijke werkkledij spreekt voor zich, dat hoeft u niet in een blogartikel te lezen. Maar net het feit dat het zo vanzelfsprekend is, leidt nog te dikwijls tot nonchalance.
We herhalen daarom graag een paar praktische zaken:

  1. Handschoenen
    Handschoenen beschermen u tegen speeksel en bloed. Trek daarom na elke patiënt een nieuw paar handschoenen aan.
    TIP: heeft één van uw medewerkers een latexallergie, zorg er dan voor dat het hele team latexvrije handschoenen draagt.

  2. Oogbescherming
    Gebruik een bril die de ogen en oogleden zowel frontaal als lateraal ruim afsluiten.
    Ook moet de onderkant op het jukbeen leunen.
    TIP: geef ook uw patiënt een bril. U wilt toch niet dat opspattende partikels het oog van uw patiënt beschadigen.

  3. Mond- en neusmaskers
    Mond- en neusmaskers bieden maar een klein half uur bescherming en moeten daarna vervangen worden voor een nieuw masker.
    Wanneer u klaar bent met de behandeling of tussendoor even wil stoppen of iets bespreken mag u het masker niet even om de hals laten hangen of op de kin schuiven.
    Hou er namelijk rekening mee dat deze gebieden in de spatzone waren blootgesteld en dat, wanneer u het masker terug schuift, ook de viezigheid mee verschuift.
    Gooi het maskertje weg en gebruik een nieuw proper masker wanneer u verdergaat met de behandeling.
    Tip: vergeet zeker niet uw handen te wassen zodra het masker werd aangeraakt.

  4. Werkpak
    Verschoon zeker elke dag uw werkkleding, maar ook telkens als ze zichtbaar bevuild is. U geeft uw patiënt geen veilig en comfortabel gevoel als u hem/haar behandelt met een jas vol bloedspatten van uw vorige patiënt.
    TIP: draag altijd een werkpak met korte of halflange mouwen. Zoveel handiger als u uw handen moet wassen of ontsmetten.

Om dit allemaal een beetje in goede banen te leiden maakt u best samen met uw teamleden een stappenplan/checklist op. Wie doet wat en wanneer.
Overleg regelmatig met uw medewerkers om dit proces te finetunen.