De voordelen van Digital Smile Design

Digital Smile Design (DSD) is een concept dat vooral interessant is voor esthetisch georiënteerde tandartsen, maar het kan voor elk type tandarts een meerwaarde bieden. Door DSD te gebruiken bij restauratieve behandelingen, brengt u uw praktijk naar een heel nieuw niveau en kan u uw patiënten beter inlichten over de behandeling.

Maar wat is dat nu juist?

Wat is Digital Smile Design?

Digital Smile Design (DSD) is een concept - ontwikkeld door tandarts en tandtechnicus Christian Coachman - dat tandrestauratie heel wat gemakkelijker maakt. Door gebruik te maken van foto's en video's worden de gezichts- en tandverhoudingen van de patiënt geanalyseerd en wordt de relatie tussen tanden, tandvlees, lippen en glimlach in kaart gebracht. Op basis daarvan worden er tekeningen gemaakt van de ideale gebitssituatie, die de tandtechnicus omzet op patiëntmodellen om tot een ideale wax-up te komen. Die wordt dan getoond aan de patiënt door middel van een try-in.

Dankzij de visuele elementen die u kan delen met de patiënt, wordt hij nauwer betrokken bij het hele proces. Hij wordt als het ware co-designer van zijn eigen behandeling en kan zijn wensen en verwachtingen bespreken met het restauratieteam. Met andere woorden: hij kan er volledig op vertrouwen dat zijn behandeling de (voor hem) ideale glimlach oplevert.


 

De voordelen van Digital Smile Design

Digital Smile Design heeft een aantal voordelen voor uw praktijk, uw team en uw patiënt:

  • Een nauwere band met een tevreden patiënt.
    De foto's en video's die in de verschillende stadia van de behandeling genomen worden, zorgen voor een gemakkelijkere interactie tussen patiënt en tandarts. Digital Smile Design is de meest effectieve manier om uw patiënt te tonen welk resultaat hij mag verwachten, want u kan het hem tonen in zijn eigen mond. De meeste patiënten reageren erg positief op deze aanpak.

  • Betere communicatie binnen het restauratieve team.
    Als restauratief tandarts werkt u onder andere samen met de orthodantist, de parodontoloog, de endodontoloog en de keramist. DSD helpt u om het doel voor iedereen die meewerkt aan de behandeling duidelijk te stellen, en het proces optimaal te plannen.

  • Nauwkeurige benadering van het eindresultaat.
    Met een DSD bekomt u een nauwkeurige benadering van het eindresultaat: met de try-in maakt u hetgeen waar u naartoe wilt werken zichtbaar, de wax-up is uw handleiding voor de behandeling. Daarna maakt u tijdelijke restauraties op basis van het Digital Smile Design, zodat u kunt beoordelen of er aanpassingen nodig zijn, en werkt u naar de uiteindelijke restauraties toe. In elk stadium kunt u foto's maken en bewerken, die dienen als controlemomenten tot aan het einde van de behandeling. Een goed DSD houdt al rekening met tandstandveranderingen en/of tandvleescorrecties.

  • Efficiëntie en voorspelbaarheid.
    Door deze technologie in te zetten in uw tandartspraktijk, kunt u het eindresultaat beter voorspellen en verhoogt u de efficiëntie binnen het restauratieve team. U spaart er heel wat tijd mee uit, want elk lid van het team kan met de DSD gebruiken als basis om mee aan de slag te gaan.

Hoe begint u er aan?

Christian Coachman doet aan Digital Smile Design in Keynote. Hij bewerkt zijn foto's in deze app en maakt er zijn designs in op. Maar Keynote is software om presentaties te maken (zoals PowerPoint) en heeft dus heel wat beperkingen als het op DSD aankomt.

Gelukkig bestaan er softwarepakketten die speciaal ontwikkeld werden om snel en gemakkelijk Digital Smile Designs te maken. TRIOS van 3Shape is daar een goed voorbeeld van: u scant het gebit van de patiënt, op basis van die scan maakt u uw design, en daarna kan u eenvoudig kronen ontwerpen en frezen. Deze software biedt u tal van mogelijkheden, is gebruiksvriendelijk en u bent er snel mee weg. Daarnaast worden er regelmatig nieuwe features toegevoegd zodat uw praktijk altijd over de nieuwste technologische ontwikkelingen beschikt.


Heeft u interesse in DSD software?

Download de 3Shape TRIOS brochure of vraag een demo aan.

Download de brochure van 3Shape TRIOS