6 voordelen van een ultrasoon apparaat bij het verwijderen van tandsteen

Handmatig tandsteen verwijderen met een haakje, of een ultrasoon apparaat gebruiken? Het is een onderwerp dat voor discussie zorgt onder tandartsen. Uit onderzoek is echter gebleken dat de twee technieken elkaar waard zijn: de ene is niet per sé beter dan de andere, want er is vrijwel geen verschil in de behaalde resultaten. Toch zijn er heel wat tandartsen die zweren bij ultrasone apparaten omdat ze zo veel voordelen met zich meebrengen. We hebben de zes belangrijkste alvast voor u opgesomd.

1. Sneller (veel) tandsteen verwijderen

Wanneer we de twee technieken naast elkaar leggen en kijken naar snelheid, dan is het ultrasoon apparaat de overduidelijke winnaar. Tandsteen handmatig verwijderen met een haakje is nu eenmaal tijdrovend werk. Met een ultrasoon apparaat kunt u de behandeling veel sneller afronden. De ultrasone trillingen zorgen er voor dat het tandsteen gemakkelijker loskomt, waardoor het sneller verwijderd kan worden. Dit is vooral een pluspunt wanneer er veel tandsteen verwijderd moet worden.

2. Minder vermoeiend voor de behandelaar

Tandsteen verwijderen is intensief werk. Waarom zou u het vermoeiender maken dan nodig? Omdat tandsteen veel sneller verwijderd kan worden met een ultrasoon apparaat, wordt de behandeling minder vermoeiend voor u als tandarts. En de behandelaar is niet de enige die er baat bij heeft. Het tandartsbezoek wordt een stuk aangenamer voor uw patiënt, want ook voor hem duurt de behandeling minder lang.

3. Diepe, smalle ruimtes zijn gemakkelijker bereikbaar

Het is soms moeilijk om tandsteen te verwijderen met een haakje wanneer het zich in diepe, smalle ruimtes bevindt. Met een ultrasoon apparaat is dat geen enkel probleem: dankzij de ontwikkeling van slanke tips, kan er dieper gereinigd worden met minder risico op beschadiging van het worteloppervlak en de tandweefsels (glazuur en tandbeen op de wortelhalzen). Bovendien zijn die slanke tips perfect geschikt voor subgingivale gebitsreiniging.

4. Waterkoeling spoelt bacteriën weg

De tip van een ultrasoon apparaat beweegt ongelooflijk snel, waardoor het apparaat warm kan worden. Om dat te voorkomen, wordt er waterkoeling voorzien. Die zorgt er niet alleen voor dat de tip niet te warm wordt, maar spoelt ook meteen bacteriële producten zoals endotoxines weg zodat de pocket nog wat schoner wordt.

5. Gladder tandoppervlak

Bij het handmatig verwijderen van tandsteen, kan het haakje er voor zorgen dat het tandoppervlak niet meer zo glad aanvoelt. Dankzij de snelle trillingen van de tip, zorgt een ultrasoon apparaat er net voor dat het oppervlak gladder wordt. En een glad tandoppervlak is veel aangenamer voor uw patiënt.

6. Tijdsbesparend

Omdat het verwijderen van tandsteen heel wat sneller gaat met een ultrasoon apparaat, bespaart u ook heel wat tijd. U kunt sneller en efficiënter werken, waardoor u minder tijd nodig heeft voor uw patiënt. Dit creëert extra ruimte voor een aangenaam gesprek met uw patiënt of medewerkers, het invullen van papierwerk, of verdere opvolging. Die extra tijd zorgt er onrechtstreeks ook voor dat uw dag er heel wat minder druk en stressvol uitziet.

U ziet het, zo'n ultrasoon apparaat biedt heel wat voordelen bij het verwijderen van tandsteen - zowel voor u als voor uw patiënt. Deze techniek is sneller, minder vermoeiend voor de behandelaar en het bespaart u heel wat tijd. Diepe, smalle ruimtes zijn gemakkelijker bereikbaar, de waterkoeling spoelt meteen ook de endotoxines weg en uw patiënt houdt er gladdere tanden aan over. Kortom: het is een must have voor iedere tandartspraktijk.

Toch moeten we hier een kleine opmerking aan toevoegen: hoewel er tussen beide technieken geen verschil is wanneer het gaat om behaalde resultaten, is er wel een verschil in de beleving van de patiënt. De meeste patiënten ervaren het ultrasoon verwijderen van tandsteen als pijnloos, maar patiënten met gevoelig of ontstoken tandvlees kunnen de behandeling als onaangenaam ervaren. In die situatie verwijdert u het tandsteen best even handmatig, want dit zal aangenamer zijn voor uw patiënt.