Conventioneel afdrukken VS. digitaal scannen
Met de COVID-19 epidemie liggen alle dagelijkse handelingen opnieuw onder de loep. Wat kan er wel en waar moeten aanpassingen gedaan worden om veilig door te kunnen gaan. Dit geldt voor zowel de persoonlijke leefsfeer als de werksituatie. Hygiëne is hier een kernbegrip. In de tandartspraktijk is hygiëne altijd al de belangrijke prioriteit geweest, maar heeft er de laatste maanden wel een aantal dimensies bijgekregen.
Hygiëne in tandartspraktijk
Ook voor deze bijzondere omstandigheden was het reinigen en desinfecteren van de instrumenten en apparatuur een vast onderdeel van de dagelijkse routine. Door het nauwe contact met patiënten en de aerosolen die vrijkomen bij behandelingen zijn aanvullende maatregelen echter onvermijdelijk. En ondanks dat men hierbij snel denkt aan persoonlijke beschermingsmiddelen en afzuigapparatuur kunnen sommige oplossingen ook gezocht worden in digitale technologieën. Zo bent u én hygiënischer aan het werk én u tilt de praktijk naar een hoger niveau!
Conventioneel afdrukken
Eén van de routines die gedurende de dag veel verricht wordt, is het nemen van afdrukken. Op de conventionele wijze een handeling waarop de behandelaar onvermijdelijk in direct contact komt met het speeksel van de patiënt. Het nemen van een conventionele afdruk vereist van de behandelaar dat de afdruklepel wordt geplaatst en uitgenomen. Hierbij is nauw contact met de patiënt onvermijdelijk. Daarna moet de afdruk worden verwerkt en gedesinfecteerd waarna pas veilig met de afdruk gewerkt kan worden. Vele handmatige verwerkingen waarbij de medewerker in aanraking kan komen met speeksel en/of bloed van de patiënt met alle risico’s van dien.
Digitaal scannen
Wanneer gebruik wordt gemaakt van een digitale scanner is het nemen van een afdruk echter veel hygiënischer en daarmee veiliger. Het handvat van de scanner kan in de autoclaaf of worden voorzien van een disposable sleeve en is altijd schoon in gebruik. In één simpele handeling beweegt de scanner door de mond met minimale aanraking tussen patiënt en behandelaar. Doordat het resultaat direct op het scherm te controleren is, is de afdruk altijd optimaal en maakt dit de kans op fouten significant kleiner. Werken met een digitale scanner is dan ook niet alleen veiliger maar ook nog eens sneller en efficiënter.
Conventioneel vs. digitaal
Diverse studies* tonen aan dat digitaal ontworpen oplossingen aanzienlijk minder handelingen vereisen. Deze toegenomen automatisering van productieprocessen voor tandheelkundige procedures vereisen ook nog eens weinig of geen menselijke tussenkomst. Er zijn echter meer redenen waarom juist nu de digitale afdruk veiliger is dan de conventionele methode:
- Conventioneel afdrukken vereist meer stappen en materialen; denk hierbij aan de afdruklepel, afdrukmateriaal, afdrukspuit etc. Naast extra handelingen ook nog eens allemaal potentiële overdragers van besmettingen.
- Conventionele afdrukken zijn lastig te desinfecteren; ook hier zijn weer handmatige handelingen en chemische middelen noodzakelijk die bij het nemen van een digitale afdruk niet van toepassing zijn. Enkel het desinfecteren van de scanner volgens het juiste protocol geeft voldoende zekerheid voor veilig gebruik.
- Overdracht van fysieke werkstukken tussen praktijk en lab verhoogt kans op kruisbesmetting; medewerkers van het lab lopen risico’s op infectie door de ontvangst van eventueel besmette (niet goed gedesinfecteerde) afdrukken van praktijken. Uiteraard geldt dit andersom net zo goed. Daarbij vervallen de verschillende transporten om de werkstukken tussen praktijk en lab te vervoeren, wat ook nog eens zeer goed binnen het concept van duurzaam ondernemen valt.
3Shape workflows
De drievoudig aangedreven workflows van 3Shape zijn uitstekende voorbeelden hoe onder andere kruisbesmetting door digitalisatie kan worden voorkomen. De digitale afdrukken worden online naar de productiefaciliteit gestuurd waardoor ook hier geen handelingen nodig zijn. Veel werkstukken worden geproduceerd middels volledig digitale workflows en patiënten kunnen thuis de verschillende 3Shape-behandelvoorstellen op hun telefoon bekijken.
3Shape TRIOS
3Shape biedt verschillende intraorale scanners op diverse gebruiksniveaus. De TRIOS 4 is de nieuwste intraorale scanner van 3Shape. Naast het maken van ultrascherpe beelden detecteert deze scanner vroegtijdige cariës aan het tandoppervlak en interproximaal zonder aanvullende apparatuur. Door de Instant-heat smart tip is de TRIOS 4 daarbij altijd direct klaar voor gebruik. Een digitale krachtpatser met superieure scantechnologie. De TRIOS 3 is een uitvoering die zich kenmerkt door een reeks krachtige apps en continue software-upgrades. Op deze manier is de TRIOS 3 altijd voorzien van de beste uitrusting voor de eisen van de praktijk. Meer informatie over 3Shape TRIOS vindt u hier.
Dentsply Sirona Primescan
Versnel het proces met de unieke technologie van Primescan. Er worden meer gegevens opgeslagen in een hogere resolutie en deze zijn eenvoudiger vast te leggen en te verwerken. Het resultaat daarvan: complete 3D-scanmodellen worden direct weergegeven, hoe snel ook gescand. Met Primescan profiteert u van de vrijheid om de beste keuzes in workflows te maken.
Meer informatie over Dentsply Sirona Primescan vindt u hier.
Dé hygiënische oplossing
Uiteraard hebben bovenstaande digitale scanners nog veel meer te bieden. Daarbij is belangrijk welke behandelingen in een praktijk worden uitgevoerd en of er bijvoorbeeld wordt samengewerkt met een tandtechnisch lab. Maar voor welke digitale scanner er ook gekozen wordt, deze innovatie tilt iedere tandheelkundige praktijk naar een hoger niveau en zal daarbij tevens de hygiënische werkomstandigheden verbeteren.
In de huidige tijd een pré voor de medewerkers én de patiënten.
* Suese K. Vooruitgang in digitale tandheelkunde: het praktische gebruik van intraorale scanners. Dent Mater J. 2020; 39 (1): 52-56. ; Ambili C, Prasad B. Het tijdperk van de toekomstige tandheelkunde: recente vorderingen en toekomstperspectieven van restauratieve tandheelkunde: een literatuuroverzicht. Int. J. Appl. Dent Sci. 2019; 5: 111-116. ;
Rekow ED. Digitale tandheelkunde: de nieuwe stand van de techniek - is het storend of destructief? Dent Mat: 2020; 36 (1): 9-24