World Oral Health Day: wist u dat de mondhygiëne de algemene gezondheid beïnvloed?

Op 20 maart is het World Oral Health Day - het ideale moment om uw patiënten er nog eens aan te herinneren hoe belangrijk een goede mondhygiëne is. De campagne van het FDI draait dit jaar rond de link tussen een gezonde mond en een gezond lichaam - die twee gaan immers hand in hand.

Onderstaande info, afkomstig van het FDI, kan interessant zijn voor uw patiënten. U kan de brochure en een aantal affiches downloaden in de partnersectie op de website van World Oral Health Day.

Mondhygiëne is veel meer dan een mooie glimlach

Door een kijk te nemen in de mond, kan men voedingstekorten, tekenen van bepaalde ziektes en ongezonde gewoonten zoals roken of overmatige alcoholconsumptie detecteren. De mond geeft meteen ook een kijk op de algemene gezondheid en welzijn van de persoon in kwestie.

Een gezonde mond zorgt ervoor dat men kan spreken, glimlachen, eten en drinken. Het kan het zelfvertrouwen boosten en de sociale interactie bevorderen. Een ongezonde mond, daarentegen, is meestal niet comfortabel, kan pijn en ziektes veroorzaken, kan leiden tot sociale isolatie en tot een gebrek aan zelfvertrouwen.

Denk mond, denk gezond

Mondziektes kunnen vele vormen aannemen - de meest voorkomende zijn tandverderf en tandvleesaandoeningen. Als men niet tijdig ingrijpt, kan dit een negatieve impact hebben op de rest van het lichaam. Daarom is een gezonde mond zo essentieel voor de algemene gezondheid, in elke fase van het leven.

Omgekeerd kunnen algemene gezondheidsproblemen ook het risico op mondziektes verhogen. Bijvoorbeeld: mondziektes worden gelinkt aan diabetes, hartziektes, ademhalingsaandoeningen en bepaalde kankers; en wie diabetes heeft, loopt een hoger risico op tandvleesaandoeningen.

Een ongezonde mond kan zowel het resultaat als de oorzaak zijn van een slechte mondhygiëne. 'Denk mond, denk gezond.' Tijd om actie te ondernemen: door aan de mondhygiëne te denken, bevordert men de algemene gezondheid en gaat de levenskwaliteit er op vooruit.

IMG - World Oral Health Day - Zeg aaa.png

Beperk de risicofactoren

De meeste mondziektes delen bepaalde risicofactoren met andere ziektes. Deze risicofactoren worden getriggered door gedrag en levensstijl: een ongezond dieet (vooral een suikerrijk dieet), roken, overdadige alcoholconsumptie en slechte mondhygiëne. Het is belangrijk om te weten dat mondziektes en andere algemene aandoeningen voorkomen kunnen worden door de gezondheid van de mond onder handen te nemen.

Het is nooit te vroeg of te laat om er mee te beginnen:

  • Eet gezond: door veel suiker te eten - vooral snacks, frisdrank en bewerkt voedsel zijn schadelijk - verhoogd men het risico op tandverderf, diabetes, hart- en vaatziektes, en kanker.
  • Rook niet: roken draagt vaak bij tot de ontwikkeling van tandvleesaandoeningen en kankers in de mondstreek. Roken wordt ook vaak gerelateerd aan hart- en vaatziektes, en ademhalingsproblemen.
  • Beperk de alcoholconsumptie: overmatig drinken is een grote risicofactor voor meer dan 200 ziektes, inclusief mondziektes. Alcoholgebruik alleen - of in combinatie met roken - verhoogd het risico op kankers in de mondstreek, tandvleesaandoeningen en tandverderf (dankzij aciditeit en de hoeveelheid aan suiker).
  • Poets twee maal per dag: slechte mondhygiëne kan leiden tot tandplak en zorgt ervoor dat de tanden en het tandvlees kwetsbaar zijn voor mond- en andere ziektes. Langdurige infecties van het tandvlees kunnen resulteren in tandverlies, maar kan ook impact hebben op het controleren van diabetes en hartziektes.

4 goede gewoonten voor een gezonde mond

  1. Poets de tanden gedurende twee minuten, twee maal per dag, met een gewone of een elektrische tandenborstel en tandpasta met fluoride.
  2. Spoel niet meteen na het poetsen met water, maar spuw de tandpasta eerst uit.
  3. Als poetsen niet mogelijk is, spoel dan met mondwater met fluoride of neem een suikervrije kauwgum na de maaltijd.
  4. Reinig tussen de tanden door te flossen.

Hopelijk kan deze informatie u helpen om uw patiënten bewuster te maken van het belang van een goede mondhygiëne. En dan rest er ons enkel dit nog: we wensen u - en uw patiënten - alvast een fijne World Oral Health Day toe!